Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Menu Utama Menegak

Pihak berkuasa tempatan perlu tingkat pendapatan menerusi perkhidmatan
Tarikh : 22 Oct 2019  Sumber Berita: Utusan Sarawak Online
 

KUCHING: Majlis perbandaran dan tempatan dapat meningkatkan pendapatan jika memanfaatkan pelbagai sumber pendapatan berdasarkan jumlah perkhidmatan yang diberikan kepada orang ramai, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Memikirkan pelbagai contoh sumber pendapatan yang mungkin untuk majlis perbandaran dan majlis, Abang Johari berkata adalah penting bagi pihak berkuasa tempatan untuk memahami bagaimana pendapatan boleh diperolehi dari pelbagai bentuk perkhidmatan yang disediakan di peringkat mereka.

“Bagaimanapun, apa-apa bentuk cukai majlis dan levi perlu dilakukan secara beransur-ansur dan jumlah yang dikenakan atau kenaikan itu harus munasabah supaya tidak membebankan rakyat dan pembayar cukai “ katanya ketika berucap pada majlis penutupan High Perfomance Team (HPT) Retreat di Port Dickson, Negeri Sembilan pada Ahad.

HPT adalah program tahunan Perkhidmatan Awam Sarawak terutamanya untuk mewujudkan sinergi kerja antara ketua-ketua jabatan selain platform untuk membincangkan isu-isu kritikal dan menggalakkan kerjasama yang lebih kuat antara pelbagai agensi bagi meningkatkan penyampaian perkhidmatan dan projek.

 Tahun ini, HPT dengan tema "Memberdayakan Pihak Berkuasa Tempatan untuk Pelaksanaan Inisiatif Pemerintah Pintar" secara khususnua membincangkan cara-cara untuk menaik taraf mutu perkhidmatan pihak berkuasa setempat untuk kepentingan rakyat.

Menjelaskan proses mengutip pendapatan dari pelbagai sumber dan menyatukannya kepada hasil pihak berkuasa tempatan sebagai "perolehan semula hasil", katanya kerajaan Sarawak juga perlu menjalani proses yang sama untuk meningkatkan hasil Sarawak dari sumber-sumber berpotensi berdasarkan undang-undang.

Dalam pada itu, merujuk kepada cukai jualan produk petroleum dan gas untuk eksport dari Sarawak sebagai contoh pendapatan kejuruteraan, Abang Johari berkata pengenaan cukai  adalah selaras dengan kuasa yang diberikan oleh Perlembagaan kepada Sarawak.

“Pengenaan cukai ini dapat memberikan Sarawak pendapatan tambahan sebanyak RM3 bilion,” ujarnya.

Beliau menambah, sumber alternatif pembiayaan yang disediakan oleh Bank Pembangunan Sarawak sebagai contoh lain bagaimana dana simpanan boleh digunakan untuk membiayai program pembangunan strategik tanpa mengurangkan rizab negara.

 “Projek-projek tertentu seperti bekalan air dan penyediaan prasarana berpotensi untuk memperluaskan ekonomi dan menjana pendapatan yang akan dibayar balik kepada bank.  

“Cara ini membolehkan kerajaan memulangkan jumlah yang dipinjamkan kepada bank,” katanya.

Sehubungan itu, Abang Johari menegaskan agar membuat perancangan bandar yang betul bagi membolehkan pihak berkuasa tempatan memperluas asas pendapatan mereka.

 Mengambil bandar satelit Sibu Jaya di Sibu sebagai contoh, beliau berkata pada mulanya bandar itu tidak mampu berkembang dengan baik tetapi selepas reka bentuk semula untuk membolehkan pertumbuhan komersial, bandar itu menjadi rancak.

Tambahnya, jalan alternatif yang dirancang dari Sibu itu telah mendorong kepada pertumbuhan Sibu Jaya.

Mengenai perkara lain, beliau berkata cadangan kerajaan negeri untuk menubuhkan perkhidmatan penerbangan bagi meningkatkan kesalinghubungan udara ke Sarawak tidak akan melibatkan pembelian pesawat.

Berdasarkan pengalamannya, beliau berkata Sarawak mempunyai pilihan memajak pesawat kerana ini akan memberikan pilihan yang lebih berdaya maju berbanding membeli pesawat.

“Ini sekaligus memberi memberi manfaat kepada potensi pelancongan Sarawak,” ujarnya lagi.

Terdahulu, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Amar Jaul Samion menyampaikan pembentangan tentang penemuan dan cadangan pelbagai makmal kepada Ketua Menteri.

 Kira-kira 200 ketua jabatan, pegawai kanan, datuk bandar, ketua dewan dan ahli majlis menghadiri program HPT itu selama empat hari.

Hadir sama pada majlis itu ialah Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Dato Sri Michael Manyin Jawong; Menteri Utiliti, Dato Sri Dr Stephen Rundi Jawong; Menteri di Pejabat Ketua Menteri (Integriti dan Ombudsman) Datuk Talip Zulpilip; Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Dato Sri Dr Sim Kui Hian dan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah.

Turut hadir,  Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam dan DBKU) Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi dan Menteri Muda Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datu Dr. Penguang Manggil.